Kesä on meidän

Kesäinen Helsinki on kaunis. Kesäyliopistomme toimipiste on Sörnäisissä, muutaman kivenheiton päässä merenrannasta ja Mustikkasaaresta. Näin heinäkuun alussa voimme ihailla Pohjoisrannassa mahtavia, nopeita ja erikokoisia purjeveneitä, joiden purjeet ja liput ovat väriloistoa tulvillaan. Kesäinen vilvoittava ja välkehtivä meri horisonttiin jatkuvana ulappana veneineen ja saarineen, jos mikä, nostattaa kesämielen ylimmilleen. Meri on kaunis, sininen maisema, jota meidän tulee vaalia sen ainutkertaisuuden vuoksi.

Kulunut puolivuotta on ollut kesäyliopistolle paluuta koronaa edeltäviin vuosiin eli olemme päässeet takaisin kurssitarjonnan kasvattamisen ja monipuolistamisen uralle. Kiitos siitä kuuluu Teille, opiskelijoillemme, jotka olette taas löytäneet kurssimme ja yleisötilaisuutemme. Teiltä saadun palautteen pohjalta pystymme myös kehittämään ja tuottamaan uusia kursseja yhdessä opettajiemme kanssa. Kurssitarjonnan uudistaminen on tärkeää, sillä koulutus elää ajassa. Syksyn ja ensi vuoden tarjontaan on tulossa uusia kursseja, osa Teidän pyynnöstänne.

Oppiminen vaatii itsensä haastamista ja on aina matka minuuteen. Vaatii rohkeutta altistaa itsensä tilanteeseen, jossa ei välttämättä hallitse oppimisen välineitä tai jossa vaaditaan uudenlaista ajattelua. Oivaltaminen ja uuden oppiminen on kuitenkin palkitseva kokemus, joka kasvattaa itsetuntoa ja antaa rohkeutta kohdata arjen haasteita.

Tänä juhannuksena tein itse jotain sellaista, jota en ollut tehnyt koskaan aiemmin. Mallia tekemiseeni olin saanut vuosikymmeniä sitten papaltani ja isältäni, joilta se onnistui aina hienosti.  Uskon myös, että vuoden 2025 juhannuksena osaan sen vielä paremmin kuin tänä vuonna. Juhannuksena tein siis elämäni ensimmäisen saunavihdan tai saunavastan ihan itse. Se pysyi kasassa ja antoi ihanan tuoksun juhannussaunaan. Näin se on. Kaikkea ei tarvitse osata etukäteen, mutta sitä voi opetella ja oppia.

Nautitaan kesästä yhdessä ja yksin, opiskellen ja oppien. Kesän valo ja tuoksut kantavat meitä jokaista pitkälle syksyyn.

Hyvää kesää kaikille!

Raija Meriläinen

Helsingin seudun kesäyliopiston toiminnanjohtaja/rehtori