Päiväkirja ja kynä kiven päällä

Ota haltuun työelämän tekstit

Osaatko kirjoittaa selkeästi ja kohteliaasti? Sujuuko sähköpostiviestintä vaivatta? Tiedätkö miten laatia kiinnostava tiedote? Vastaatko tottuneesti asiakaspalautteisiin?

Jos epäröit yhdenkään kysymykseen kohdalla, lue eteenpäin.

Työelämässä tarvitaan selkeää ja helposti ymmärrettävää suomea. Väitän että työelämässä pärjää mainiosti, jos hallitsee muutaman keskeisen tekstilajin. Kun osaa kirjoittaa helppolukuisen tiedotteen, laatia ymmärrettävän muistion ja vastata ystävällisesti asiakaspalautteisiin, on jo pitkällä. Näiden lisäksi kannattaa opetella kirjoittamaan tarjouspyyntöjä ja tarjouksia.

Sähköposti on viestintävälineistä yleisin, mutta siellä vallitsee villi ja vapaa meininki. Vain harva on saanut koulutusta tai ohjausta sähköpostiviestien kirjoittamiseen. Jokainen saa kirjoittaa siellä omalla tyylillään, eikä kukaan pääse vahtimaan, minkälaisia viestejä maailmalle sinkoaa.

Kaikkien olisi syytä opetella sähköpostista perusasiat: toimiva otsikko, alku- ja lopputervehdykset ja selkeä viesti. Kuinka paljon säästäisimmekään aikaa, kun viestin kirjoittamisessa nähtäisiin vähän enemmän vaivaa.

Mottoni on: selkeä mieli, selkeä kieli. Kun kirjoittaja on ensin rauhassa pohtinut, mitä haluaa sanoa, tekstikin on helpommin luettavaa. Huoliteltu kieli on myös kohteliasta ja huomioi lukijan.

Jos olet lukenut tänne asti, alat vakuuttua siitä, että tarvitset vinkkejä työelämän teksteistä. Olet sitten vasta-alkaja tai kokenut konkari, hyödyt kurssista, jos haluat kehittää työelämän kirjoitustaitojasi.

Työelämän toimivat tekstit -verkkokurssi alkaa yhteisellä webinaarilla, jossa tarkennan kurssin sisältöä ja annan vinkkejä opiskeluun. Tämän jälkeen on kolme viikkoa itsenäistä opiskelua. Kurssin päätteeksi on lopetuswebinaari, jossa vedän yhteen kurssin antia ja annan lisää kirjoitusvinkkejä.

Olet lämpimästi tervetullut kurssille!

Tuija Metsäaho

FM, HSO-sihteeri

Tuija on viestinnän asiantuntija. Hän on muun muassa toimittanut jäsenlehtiä, kouluttanut kirjoittamista ja tehnyt järjestöviestintää. Metsäaho pitää Elämänpuu-blogia, joka kertoo kansantajuisesti kielestä.

Kuva: Petri Teräväinen