Aikataulu: 7.1.-4.3.2025
Tavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- selittää energia- ja suojaravintoaineiden ja muiden ruoan sisältämien aineiden vaikutukset elimistössä pääpiirteittäin
- selittää eri ravintoaineiden tärkeimmät lähteet, tarpeen ja suositukset
- laskea eri ravintoaineiden tarpeen ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- tulkita eri ravintoaineiden tarvetta ja saantia ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- käyttää elintarvikkeiden ravintolaskentaohjelmaa
Sisältö:
- Ihmisen ravitsemuksen perusteet.
- Energia ja energiaravintoaineet, vitamiinit, kivennäisaineet, muut ruoan sisältämät aineet.
- Ravintoaineiden tehtävät ihmisen ravitsemuksessa.
- Ravinnontarve.
- Ravitsemussuositukset.
- Ravinnonsaannin arviointi, ruoka-ainetaulukot ja -tiedostot.
Oppimateriaali:
- Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (löytyy Oppiportista).
Luentomateriaalit ja muu Moodlessa oleva oheismateriaali.
Suoritustavat: Oppimistehtävät, tentti. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä.
Arviointi: H-5
Lisätiedot: Tämän yksittäisen opintojakson hinta: 90 € (sisältää Itä-Suomen avoimen yliopiston maksun 60 €). Mikäli haluat suorittaa opintokokonaisuudesta tämän yksittäisen jakson, lisää koriin vain tämä jakso.
Kuuluu kokonaisuuteen: