Aikataulu: Opintojakso tarjolla syksyllä 2023 ja keväällä 2024; päivämäärät tarkentuvat myöhemmin
Tavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- Osaa selittää ja tulkita ravitsemuksen vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien riskitekijöihin
- Osaa tulkita unen ja ravitsemuksen välistä vuorovaikutusta
- Osaa analysoida stressin haasteita terveellisen ravitsemuksen ylläpidossa
- Osaa perustella alkoholin ja tupakoinnin vaikutukset ravitsemustilaan ja osaa vetää yhteen näiden elintapojen vaikutukset kansanterveydelle
- Osaa arvioida liikuntamuotojen ja liikkumattomuuden keskeiset vaikutukset terveyden kannalta ja osaa perustella liikunnan aiheuttamia ravitsemuksellisia tarpeita
- Osaa selittää lihavuuden yleisyyden ja sen vaikutukset kansanterveydelle ja osaa perustella keskeiset asiat laihdutuksessa ja painonhallinnassa
- Osaa vetää yhteen kasvisruokavalioiden, gluteenittoman ruokavalion ja laktoosittoman ruokavalion vaikutukset ravitsemukseen ja niiden täysipainoisen koostamisen periaatteet
- Osaa perustella erilaisten ammattien/työtehtävien aiheuttamat ravitsemukselliset haasteet
Sisältö:
- Ravitsemuksen vaikutukset terveyden ylläpitoon ja keskeisten kansansairauksien riskitekijöihin
- Unen, stressin, alkoholin ja tupakoinnin yhteydet ravitsemukseen.
- Liikunta ja liikkumattomuus, liikuntasuositukset eri ikäryhmille.
- Lihavuus ja painonhallinta.
- Kasvisruokavaliot, gluteeniton ruokavalio ja laktoosi-intoleranssi.
- Työ ja ravitsemus.
Oppimateriaali:
- Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (löytyy Oppiportista).
- Luentomateriaalit ja muu Moodlessa ilmoitettava materiaali.
Suoritustavat: Verkkotallenteet, oppimistehtävä verkossa. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä.
Arviointi: H-5
Kuuluu kokonaisuuteen: