Ravitsemus ja elintavat, 5 op

Aikataulu: Opintojakso tarjolla syksyllä 2023 ja keväällä 2024; päivämäärät tarkentuvat myöhemmin

Tavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija 

  • Osaa selittää ja tulkita ravitsemuksen vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien riskitekijöihin 
  • Osaa tulkita unen ja ravitsemuksen välistä vuorovaikutusta 
  • Osaa analysoida stressin haasteita terveellisen ravitsemuksen ylläpidossa 
  • Osaa perustella alkoholin ja tupakoinnin vaikutukset ravitsemustilaan ja osaa vetää yhteen näiden elintapojen vaikutukset kansanterveydelle 
  • Osaa arvioida liikuntamuotojen ja liikkumattomuuden keskeiset vaikutukset terveyden kannalta ja osaa perustella liikunnan aiheuttamia ravitsemuksellisia tarpeita 
  • Osaa selittää lihavuuden yleisyyden ja sen vaikutukset kansanterveydelle ja osaa perustella keskeiset asiat laihdutuksessa ja painonhallinnassa 
  • Osaa vetää yhteen kasvisruokavalioiden, gluteenittoman ruokavalion ja laktoosittoman ruokavalion vaikutukset ravitsemukseen ja niiden täysipainoisen koostamisen periaatteet 
  • Osaa perustella erilaisten ammattien/työtehtävien aiheuttamat ravitsemukselliset haasteet

Sisältö

  • Ravitsemuksen vaikutukset terveyden ylläpitoon ja keskeisten kansansairauksien riskitekijöihin
  • Unen, stressin, alkoholin ja tupakoinnin yhteydet ravitsemukseen. 
  • Liikunta ja liikkumattomuus, liikuntasuositukset eri ikäryhmille. 
  • Lihavuus ja painonhallinta. 
  • Kasvisruokavaliot, gluteeniton ruokavalio ja laktoosi-intoleranssi. 
  • Työ ja ravitsemus.

Oppimateriaali:

  • Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (löytyy Oppiportista). 
  • Luentomateriaalit ja muu Moodlessa ilmoitettava materiaali.

Suoritustavat: Verkkotallenteet, oppimistehtävä verkossa. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä.

Arviointi: H-5