Aika: 5.-6.6.2025 to-pe klo 9.00-16.30
Sisältö: Kosketus on tärkeimpiä ja varhaisimpia vuorovaikutuksen kokemuksiamme. Kosketus aktivoi oksitosiinijärjestelmän, joka on yhteydessä rauhoittumiseen, sosiaaliseen liittymiseen ja sosiaaliseen havaitsemiseen. Kosketus on yksi voimallisimmista kehollisen kanssasäätelyn muodoista.
Kosketuksen käyttäminen psykoammattilaisten työssä on ollut kautta historian hyvin ristiriitainen ja osin myös vaiettu aihe. Tutkimusten mukaan terapeutit kyllä koskettavat asiakkaitaan, mutta eivät puhu siitä keskenään. Tällöin sen moninaiset, ristiriitaiset ja riskialttiit ulottuvuudet eivät tule yhteisen havainnoinnin piiriin, eikä interventio voi kehittyä täyteen potentiaalinsa. Kosketus voi auttaa tavoittamaan muistoja ja tunteita, jotka eivät ole välttämättä sanallistettavissa. Rajoja kunnioittava kosketus voi olla voimakas kokemus nähdyksi, hyväksytyksi ja tavoitetuksi tulemisesta. Kosketuksen on huomattu parantavan terapeuttista yhteistyösuhdetta, joka on yksi keskeinen terapeuttisen muutoksen ennustaja.
Ammatilliseen kosketukseen liittyy myös riskejä. Kosketus voi herättää voimakkaita tunteita ja tarpeita. Se voi aktivoida asiakkaassa varhaisia tarvitsevuuden ja vaillejäämisen kokemuksia. Kosketuksella voi myös rikkoa toisen rajoja. Joissain tilanteissa kosketus voi aktivoida seksuaalisia tunteita ja tarpeita. Kosketus vaikuttaa kokemuksellisesti molempiin osapuoliin: siihen joka koskettaa ja siihen, joka tulee kosketetuksi. Ammattilaisen tuleekin tutustua itseensä koskettajana ja kosketettavana, jotta hänellä on valmiudet tutkia sekä asiakkaan että oman kehonsa reaktioita turvallinen yhteys säilyttäen.
Kaksipäiväisessä kosketus psykoterapiassa -koulutuksessa käydään läpi teoriaa kosketuksen mahdollisuuksista, riskeistä ja käytännöistä psykoterapeuttisessa suhteessa. Kokemuksellisessa osuudessa osallistujat pääsevät parin kanssa reflektoimaan omaa suhdettaan kosketukseen henkilökohtaisesta ja ammatillisesta näkökulmasta haluamallaan syvyydellä. Lisäksi harjoitellaan koskettamisen kuuntelevaa, neuvottelevaa, kunnioittavaa ja soinnuttuvaa asennetta sekä erilaisia kosketustekniikoita. Kaikki harjoitukset ovat vapaaehtoisia ja osallistujia kannustetaan omien rajojen ja tarpeiden kuunteluun.
Kohderyhmä: Psykologit, psykoterapeutit sekä alojen loppuvaiheen opiskelijat.
Kouluttajat: Laura Mannila on psykofyysiseen psykoterapiaan erikoistunut psykoterapeutti (Valvira, Kela), työnohjaaja ja kouluttaja. Hän on työskennellyt parikymmentä vuotta kehopsykoterapian parissa sekä työnohjannut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kuten psykoterapeutteja, psykologeja, fysio- ja toimintaterapeutteja ja sairaanhoitajia. Laura toimii kouluttajana psykofyysisen psykoterapian perus- ja syventävissä koulutuksissa, psykofyysisessä työnohjaajakoulutuksessa sekä vierailevana kouluttajana useissa oppilaitoksissa. Kosketus on yksi mahdollinen työskentelytapa psykofyysisessä viitekehyksessä. Lisäksi Laura työskentelee hevosavusteisesti, jossa kontakti ja kosketus eläimen kanssa on tärkeä osa työskentelyä.
Linda Tavio on psykologi (PsM), integratiivinen psykoterapeutti (Valvira, Kela), sekä psykofyysinen psykoterapeutti, jonka polku ammatilliseen koskettamiseen on lähtenyt psykologian opintojen aikana varhaisen vuorovaikutuksen työn parista. Psykoterapeuttina Linda on käyttänyt kosketusta erityisesti häpeän sulattamiseen, tunnesäätelyn käynnistämiseen varhaisten osien suhteen, sekä vakauttamiseen. Linda on tuonut viimeisen 10 vuoden aikana ihmisiä yhteen kouluttaen mm. rajoista, luovuudesta, läsnäolosta, kehollisuudesta, sekä häpeästä. Hän panostaa koulutuksissa siihen, että ryhmässä jokainen saa olla autonominen yksilö omine tarpeineen ja rajoineen, turvallisessa yhteydessä muihin.
Kurssimaksu: 550€ Kurssimaksun voi maksaa ilmoittautumisen yhteydessä kerralla kokonaan tai kahdessa erässä. Erissä maksettaessa ensimmäinen erä maksetaan ilmoittauduttaessa ja toinen kahden kuukauden kuluttua kurssin alkamisesta. Huom. käsittelymaksu 5 €/erä.
Kesto: 16 ot
- To 05.06.2025 09:00-16:30 Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10
- Pe 06.06.2025 09:00-16:30 Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10