Aika: 8.-9.3.2025 klo 9.00-16.00
Tavoite ja sisältö: Oletko huomannut, että kokoukset tai työpajat joskus junnaavat paikoillaan tai tavoitteita ei saavuteta? Fasilitointi on avain ryhmän tehokkaaseen ja tuloksekkaaseen työskentelyyn. Sen avulla varmistat, että ideat syntyvät, päätökset tehdään ja yhteinen suunta löytyy. Tässä kahden päivän koulutuksessa opit fasilitoinnin perusteet ja pääset harjoittelemaan fasilitointitekniikoiden ja -työkalujen käyttöä. Koulutuksessa kehität omaa ammattitaitoasi ryhmien vetäjänä.
Kahden päivän vuorovaikutteisen kurssin/koulutuksen aiheita:
- mitä fasilitointi on?
- mitkä ovat hyvän ryhmätyöskentelyn perusta?
- miten saada kaikkien ääni kuuluville?
Fasilitointi sanan alkuperä on latinankielisessä sanassa 'facil', joka tarkoittaa helppoa. Fasilitointi tarkoittaa pienen tai isomman ryhmän tuloksekkaan yhteistyön ohjaamista esimerkiksi erilaisissa palavereissa, tilaisuuksissa, kokouksissa, verkostoissa, suunnittelu- ja kehittämisprosesseissa ja työpajoissa. Fasilitaattori käyttää ohjaustyössään työkaluja ja menetelmiä, joilla hän auttaa ryhmää mm. löytämään fokuksen, ratkaisemaan ongelmia, ideoimaan, tekemään päätöksiä, suunnittelemaan toimintaa ja sitoutumaan suunnitelmien toteuttamiseen. Fasilitoinnin keskeisin tehtävä onkin nimenomaan yhteisen työskentelyn helpottaminen ja mahdollistaminen.
Tässä käytännönläheisessä koulutuksessa harjoittelemme yhdessä fasilitoidusti kahden ammattifasilitaattorin avustuksella seuraavat asiat:
- Virittäytymisharjoituksia yhdessä työskentelyyn
- Menetelmiä yhdessä ideointiin niin, että jokaisen ideat pääsevät esiin
- Työkaluja yhteisen suunnan löytämiseen
- Harjoitteita yhteisen työskentelyn arvioimiseen
- Läsnä- ja etäfasilitoinnin parhaat käytännöt
- Tekoälyn käyttö fasilitoinnin apuna
Koulutuksesta saat mukaasi fasilitoijan tarkistuslistan, jonka avulla pystyt heti soveltamaan opittua niin lähi- kuin etätapaamisissa!
Kenelle: Olitpa asiantuntija, projektipäällikkö, opettaja tai johtaja, tämä koulutus antaa sinulle konkreettiset työkalut ja menetelmät, joilla teet ryhmänne työskentelystä sujuvaa ja tehokasta. Erityisesti hyötyä tästä on, jos johdat kokouksia, vedät työpajoja tai vastaat tiimin kehittämisestä.
Tämä koulutus on sinulle, jos haluat:
- Olla ryhmätilanteiden varma ohjaaja
- Saada kaikki osallistumaan ja sitoutumaan
- Oppia menetelmiä, jotka toimivat käytännössä heti seuraavassa kokouksessasi tai tilaisuudessasi
- Kehittää omaa fasilitointiosaamistasi asiantuntijoiden ohjauksessa
Kouluttajat: Johanna Kiesiläinen-Riihelä on kauppatieteen maisteri, pääaineena Johtaminen ja lisäksi hän on oikeustieteen maisteri. Hän on ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry) sekä coach (ICF / PCC) sekä tietokirjailija. Johannalla on laajaa ja monipuolista työkokemusta hyvinvoivan ja kauniin työelämän rakentamisesta. Johannalla on ollut ilo saada fasilitoida kymmenen vuoden aikana useita tuhansia työntekijöitä erilaisissa organisaatioissa. Johannasta työskentely ei saa olla koskaan liian ryppyotsaista, vaan se tulee olla aina voimaannuttavaa ja oivaltavaa! Myös kouluttajana Johanna sitoo vankan teoreettisen osaamisensa monipuolisesti erilaisiin fasilitointimenetelmiin. Kouluttajana Johannaa innostaa auttaa osallistuja ylittämään itsensä ja auttamaan koulutukseen osallistujia kohti heidän tavoitteita.
Johanna Riippi on terveystieteiden maisteri sekä palvelumuotoilija. Hän on sertifioitu ammattifasilitaattori, joka on erityisen innostunut tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista ja sen integroimisesta fasilitointiin. Sydäntään lähellä Johannalla on ihmisten välinen vuorovaikutus, ja hänellä on erityinen intohimo tehdä siitä mahdollisimman sujuvaa ja mielekästä. Hänellä on vankka usko siihen, että oikein toteutettuna jokainen työpaja voi olla sekä tuloksellinen että innostava. Siksi hän haluaa romuttaa vanhentuneet ajatukset hyödyttömistä ja tylsistä työpajoista ja osoittaa, että koulutus- ja kehitystilaisuudet voivat olla yhtä aikaa opettavaisia, mukaansatempaavia ja inspiroivia.
Kurssimaksu: 550€ Kurssimaksun voi maksaa myös kahdessa erässä. Ensimmäinen erä maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä ja toinen erä kahden kuukauden kuluttua kurssin alkamisesta. Huom. käsittelymaksu 5 €/erä.
- La 08.03.2025 09:00-16:00 Helsingin seudun kesäyliopisto, Vilhonvuorenkatu 12
- Su 09.03.2025 09:00-16:00 Helsingin seudun kesäyliopisto, Vilhonvuorenkatu 12