Klovnerian jatkokurssi, 2 op

Aika: 20.9.–22.9. & 11.10.–13.10.

Tavoite ja sisältö: Klovnerian jatkokurssin tarkoituksena on kehittää opiskelijan klovnerian tuntemusta ja osaamista. Kurssilla harjoitellaan klovnin kontaktia ja vuorovaikutusta suhteessa sekä yleisöön että toisiin klovneihin. Kuinka voin vapaasti hengittäen ja leikkien kuunnella ja aistia yleisön reaktioita? Opetuksessa vahvistetaan kunkin opiskelijan omaa erityistä tapaa ihmetellä elämää klovnina ja tarkennetaan fyysistä ilmaisua. Tietoinen läsnäolo, jakamisen ilo sekä heittäytyminen leikkiin ovat työskentelyn lähtökohtia.

Ensimmäisenä viikonloppuna kerrataan klovnerian perusteita mm. floppia ponnahduslautana sekä "päivitetään" omaa klovnihahmoa. Toisena viikonloppuna perehdytään parityöskentelyyn ja klovniduon dynamiikkaan esimerkiksi statusten ja rytmiharjoitusten avulla sekä harjoitellaan yhteisen leikin löytämistä improvisaatiossa ja erilaisissa pariharjoituksissa.

Opetuksessa tarkastellaan myös klovni-improvisaation teemoja sekä edetään improvisaatiosta kohti klovninumeroa ja sen vaatimuksia. Työtapoina ovat erilaiset liike- ja ääniharjoitukset, klovni-improvisointi, keskustelu sekä leikki.

Esitietovaatimukset: Kurssi on tarkoitettu jo aiemmin klovnerian perusteisiin tutustuneille. Opiskelijat valitaan ennakkotehtävien perusteella. Max. 16 opiskelijaa. Ohjeet ennakkotehtävien suorittamiseen alla.

Suoritus: Aktiivinen osallistuminen opetukseen.

Korvaavuus: Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun vahvistamaa opetusta. Opintojaksolla edellytetään aktiivista läsnäoloa ja osallistumista opetukseen. Läsnäolovaatimus on n. 80 %.

Ohjaaja: FM Taina Mäki-Iso on erikoistunut fyysiseen teatteriin ja klovneriaan. Hän on käyttänyt ohjauksissaan klovneriaa, opettanut sitä mm. Teatterikorkeakoulussa, Nätyllä, Salpauksen sirkuskoulutuksessa ja Turun taideakatemiassa sekä esiintynyt klovnina sekä Suomessa että mm. Espanjassa, Tšekissä ja Arabiemiraateissa. Hän on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier, Pierre Byland, Ami Hattab, Norman Taylor ja Angela de Castro.

Huom. Kurssi järjestetään Taideyliopiston tutkintovaatimusten mukaisesti. On tärkeää, että ilmoittaudut opiskelijaksi myös vastuuyliopistoon kurssin alkaessa lähettämiemme ohjeiden mukaisesti. Mikäli ilmoittautuminen puuttuu, välitämme tarvittavat henkilötiedot vastuuyliopistolle.

Muutokset ovat mahdollisia.


Ennakkotehtävä:

 1. Kerro lyhyesti aiempi kokemuksesi klovneriasta ja perustele miksi haluat tälle kurssille (max. 1 sivu).
 2. Katso videotaltiointi klovni Marta Carbayon työskentelystä, osa Cantaclown-esitystä: https://www.youtube.com/watch?v=nPeko_SMZdU&t=80s
  Kirjoita vapaasti, mitä klovnerialle tyypillisiä asioita tunnistat videosta ja millaisia ajatuksia näkemäsi sinussa herättää (max. 1 sivu).

  Lähetä vastauksesi sähköpostilla osoitteeseen info@hsky.fi viimeistään pe 6.9. klo 12.00. Emme huomioi myöhässä saapuneita vastauksia.
Kurssin aikataulu:
 • Pe 20.09.2024 17:00-21:00 Lähiopetus (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • La 21.09.2024 10:00-17:00 Lähiopetus (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • Su 22.09.2024 10:00-16:15 Lähiopetus (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • Pe 11.10.2024 17:00-21:00 Lähiopetus (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • La 12.10.2024 10:00-17:00 Lähiopetus (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • Su 13.10.2024 10:00-16:15 Lähiopetus (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
Lisää kurssi omaan kalenteriisi