Aika: 5.11.2025-14.1.2026
1. Etäjakso ke 5.11.2025 klo 17.00-20.15
2. Lähijakso la- su 8.-9.11.2025 klo 10.00-17.00
3. Etäjakso ke 10.12.2025 klo 17.00-20.15
4. Lähijakso la- su 13.-14.12.2025 klo 10.00-17.00
5. Etäjakso ke 14.1.2026 klo 17.00-20.15
6. Etäjakso ke 28.1.2026 klo 17.00-20.15
Etäkoe (ajankohta tarkentuu myöhemmin)
Koulutus sisältää 4 lähiopetuspäivää ja 4 etäopetuskertaa Zoomissa sekä 5 vertaisryhmätapaamista koulutusmoduulien välissä (osallistujat sopivat ajat itsenäisesti). Koulutuksessa on käytössä Moodle-verkkoympäristö.
Lähijaksot järjestetään Kulttuurikeskus Sähinässä (Heikkiläntie 19), Helsingin Lauttasaaressa. Voit halutessasi osallistua lähiopetukseen myös etänä. Etäjaksot toteutetaan Zoom-verkkokokousympäristössä. Etäopiskelua varten tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen, internet-yhteyden, mikrofonin ja kameran. Etäjaksot tallennetaan, tallenteet ovat katsottavissa Moodle-verkkoympäristössä koulutuksen ajan.
Lasten ja nuorten jatkuva stressitaso on tutkitusti korkealla, mikä voi vaarantaa heidän hermostojen, aivojen, kognitiivisten taitojen sekä persoonallisuuden vakaata kehitystä sekä altistaa psyykkisille ongelmille, kuten ahdistukselle, masennukselle sekä tunnetason ja itsesäätelyn ongelmille tulevaisuudessa.
Tämä koulutus perehdyttää sinut stressinhallinnan, itsesäätelyn, rentoutumisen, läsnäolon taitoihin sekä kehollisten ja somaattisten taitojen pariin, joilla voit tukea niin omaa kuin lasten ja nuorten psykofyysistä hyvinvointia voimavarakeskeisen ja traumasensitiivisen lähestymistavan menetelmillä yksilö- ja ryhmäohjauksessa sekä interventiona terapeuttisessa työnkuvassa. Koulutus antaa konkreettisia työkaluja mm. lasten ja nuorten vireystason, käytöshäiriöiden, tunnetason, hermoston ja stressinsäätelyn sekä somaattisen häiriöiden ongelmissa.
Tavoite ja sisältö: Koulutus koostuu laajasta teorian ja käytännön materiaalista, joka antaa opiskelijalle valmiudet selkeään teoriatason ymmärrykseen sekä käytännön tason kokemukseen. Koulutussisältö tukeutuu tieteelliseen ja neurobiologisesti tutkittuun tietoon sekä käytännössä toimiviksi todettuihin metodeihin.
Koulutus koostuu kolmesta rinnakkaisesta osa-alueesta:
- Osallistujan omien resurssien, stressin-, itsesäätelyn sekä rentoutumisen-, kehotietoisuuden-, ja mentalisaation taitojen oppiminen. Näin oppilas saa tukea omaan työssä jaksamiseen ja psykofyysiseen hyvinvointiin.
- Ammatillinen täydennyskoulutus: tuet lapsia ja nuoria Integratiivisen rentoutusohjaajan menetelmillä yksilö- ja ryhmänohjauksissa tai interventiona terapeuttisesessa työnkuvassa.
- Uusien opittujen taitojen myötä kyky toimia kanssasäätelijänä ja muodostaa positiivista, pedagogista vuorovaikutussuhdetta lapsiin ja nuoriin.
Koulutuksessa perehdyt:
- Voimavarakeskeisen ja traumasensitiivisen lähestymistavan menetelmiin
- Tutkittuihin ja toimiviksi todettuihin rentoutusmenetelmiin ja harjoitteisiin tukemaan luontaisia rentoutumisen taitoja
- Positiivisen, pedagogisen, resurssoivan ja kanssasäätelevän vuorovaikutussuhteen luomiseen sekä integrointiin toimiessa lasten ja nuorten kanssa
- Läsnäolo-, rentoutus- ja mentalisaation menetelmiin sekä vireystasoa sääteleviin harjoitteisiin
- Visualisointiin ja sen merkitykseen psykologisena tekijänä
- Stressin ja traumaattisen stressin teorioihin (esim. Polly Vagal -teoria) ja stressin säätelyjärjestelmiin
- Resilienssi-ikkunan kasvattamisen, stressin- ja vireystason säätelyn menetelmiin
- Hengityksen fysiologiaan ja psykologiaan sekä sen merkitykseen psykofyysisen hyvinvoinnin edistäjänä
- Kehollisiin ja somattisiin menetelmiin, jotka auttavat rauhoittamaan stressin ja trauman aiheuttamaa hälytystilaa sekä vahvistavat kehomieli-yhteyttä
- Ankkuroiviin, maadoittaviin ja sääteleviin menetelmiin, jotka tukevat turvan tilan luomista
- Neurobiologian, biopsykologian ja aivotutkimuksen teorioihin ja niiden integroimiseen käytännön työhön
- Ohjelmien ja kokonaisuuksien luomiseen huomioon ottaen kohderyhmän tai -henkilön taitotason ja ikäluokan
- Ohjauksen menetelmiin yksilö- ja ryhmänohjauksessa
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija:
- On kerryttänyt konkreettisia työkaluja, joilla tukea lapsia ja nuoria selkeästi askel askeleelta koulutuksen menetelmiä ja harjoitteita hyödyntäen.
- On kerryttänyt konkreettisia työkaluja, joilla huolehtia omasta stressinsäätelystä, rentoutumisesta ja palautumisesta sekä työssä jaksamisesta.
- Ymmärtää stressin vaikutukset kehoon, mieleen, tunnetasoon, käytökseen sekä aivojen ja hermoston toimintaan, sekä osaa soveltaa näitä tietoja käytännössä kohderyhmään tai -henkilöön soveltuvasti
- On saanut valmiudet tukea lapsia ja nuoria aivojen ylikuormitukselta mm. tukemalla olemisen tilaa ja vahvistamalla luontaisia rentoutumisen ja läsnäolon taitoja.
- Tietää, kuinka aktivoida neurobiologisen turvajärjestelmän ja luoda turvan tilan kokemuksen lapsille ja nuorille sekä itselleen.
- Osaa ottaa käyttöön kognitiivisia ja mentalisaation menetelmiä, joilla luodaan uusia, positiivisia mielen- ja ajatuksen malleja sekä joustavampaa suhteessaoloa omiin reaktioihin, käytökseen sekä vuorovaikutussuhteeseen muiden kanssa.
- Ymmärtää koulutuksen menetelmät ja sisällön teoriatasolla ja osaa ottaa niitä käyttöön käytännön tasolla kohderyhmän tai henkilön ikäryhmän ja taitotasoon soveltuvasti.
- Ymmärtää, miten auttaa lapsia ja nuoria voimavarakeskeisesti sekä traumasensitiivisen lähestymistavan näkökulmasta ja osaa ottaa niitä käyttöön työssään. Osallistujat, joilla on pohjakoulutuksena terapeutin koulutus (esim. lyhytterapia, psykoterapia, traumaterapia) voivat integroida koulutuksen sisältöä työhönsä mm. asiakastapaamisissa tai terapeuttisissa yksilö- ja ryhmänohjauksissa.
Kohderyhmä: Opettajat ja kasvatustyöntekijät, sosiaali- ja terveysalan työntekijät, lastensuojelun-, mielenterveys- ja kuntoutuspalvelujen työntekijät, terapeutit (mm. psyko-, trauma-, lyhyt-, ergo-, keho- ja taideterapeutit), tunnetaitovalmentajat, rentoutus- ja mindfulness-ohjaajat, nuorisotyöntekijät, kaikki lasten ja nuorten kanssa toimivat sekä vanhemmat, jotka haluavat saada tukea omaan vanhemmuuteen, rentoutumiseen, stressinsäätelyyn ja psykofyysiseen hyvinvointiin sekä läsnäolon- ja tunnetaitoihin.
Kouluttaja: Sonja Kemppainen SEP-traumaterapeutti (somaattinen traumaterapia; kansainvälinen sertifikaatti), lyhytterapeutti (kognitiivinen psykoterapia; Integrum Instituutti), skeematerapian lisäpätevyys (Integrum). Joogaopettaja (RYT500, BYV), Traumasensitiivinen joogaopettaja (RYT 300h), Joogaterapia (RYT200h), lapsi- ja nuorisojoogan ohjaaja (BYVG), tanssi- ja ilmaisuterapeutti, fysioterapeutti, skeematerapian ja tunnetaito-ohjaajan lisäpätevyys (Integrum), HOT- terapeutti, Kognitiivisen käytösterapian pätevyys (Paracelsus), AT/ BS/ mindfulness lisenssi pätevyydet (Paracelsus). Toiminut pääkouluttajan tehtävissä n. 16 vuotta ja tehnyt yhteistyötä lääkäreiden, psykologien ja traumaterapeuttinen kanssa (lasten ja nuorten terapia ja ohjaustoiminta) sekä koulujen ja kuntien kanssa Suomessa sekä kansainvälisesti (terapeuttiset menetelmät).
Kurssimaksu: 1400€
Kurssimaksun voi maksaa myös viidessä erässä. Ensimmäinen erä maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä ja loput erät kahden kuukauden välein kurssin alkamisesta. Huom. käsittelymaksu 5 €/erä.
Kesto: 40 ot
- Ke 05.11.2025 17:00-20:15 Etäopetus
- La 08.11.2025 10:00-17:00 Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10
- Su 09.11.2025 10:00-17:00 Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10
- Ke 10.12.2025 17:00-20:15 Etäopetus
- La 13.12.2025 10:00-17:00 Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10
- Su 14.12.2025 10:00-17:00 Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10
- Ke 14.01.2026 17:00-20:15 Etäopetus
- Ke 28.01.2026 17:00-20:15 Etäopetus