Elokuun loppupuolella huomaa selvästi, kuinka päivät lyhenevät ja sää muuttuu epävakaaksi. Syksyn synkeys iskee itse kuhunkin viimeistään marraskuussa ennen ensi lumen tuloa. Tänä vuonna myös koulutuspolitiikka synkistää syksyä vapaan sivistystyön osalta, sillä uuden hallituksen koulutusleikkaukset kohdistuivat juuri meihin. Vapaan sivistystyön juuret ulottuvat kauemmas kuin peruskoululla, mutta siitä huolimatta sen arvostus poliittisten päätöksentekijöiden keskuudessa tuntuu olevan varsin vähäistä. Helsingin seudun kesäyliopisto on järjestänyt edullista matalan kynnyksen opetustoimintaa ja maksuttomia yleisötilaisuuksia vuodesta 1966 tarjoten jokaiselle pääkaupunkiseutulaiselle mahdollisuuden itsensä kehittämiseen ja mielekkääseen harrastukseen.
Koulutusleikkaukset isku kesäyliopistoille
Asiat muuttuvat halusimme sitä tai emme. Joihinkin asioihin voimme vaikuttaa omilla teoillamme, mutta osa tulee meille annettuna. Kesän alussa mittavat vapaan sivistystyön leikkaukset tulivat masentavana iskuna, sillä vaalien alla puolueet ja ehdokkaat antoivat lupauksen, ettei koulutuksesta leikata. Vaalilupaus syötiin hallitusohjelmaa kirjoitettaessa. Kesäyliopistojen leikkaus valtionapujen osalta oli 2 miljoonaa euroa eli noin 40 prosenttia kohdistuen 19 kesäyliopistoon.
Hallitusohjelman laatijoiden ohje kesäyliopistoille on, että tehdyt leikkaukset tulisi kompensoida nostamalla opiskelijahintoja! Pidän neuvoa vähintäänkin arveluttavana, sillä korkea inflaatio on jo haukannut ison osan asiakkaidemme/oppilaittemme ostovoimasta. Meidän tahtotilamme on, että jokaisella on varaa ja mahdollisuus itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Loppupeleissä se on myös suomalaisen yhteiskunnan etu.
Olen itse toiminut opettajana tai kouluhallinnossa viidellä eri vuosikymmenellä. Tein väitöskirjani suomalaisesta koulutuspolitiikasta 2011, jonka jälkeenkin olen seurannut tarkasti, miten koulutuspolitiikka Suomessa on kehittynyt. Käsi sydämellä voin todeta, että vapaan sivistystyön osalta olemme yhdessä historian vaikeimmista tilanteista. Valtionavun mittava leikkaus, vuorotteluvapaan lopettaminen ja aikuiskoulutustuen poistaminen, kohdistuvat kaikki vapaan sivistystyön sektorille ja kesäyliopistojen arkeen.
Puhetta koulutuksen tulevaisuudesta ja kestävästä kehityksestä
Tämän vuoden teemamme on ”Mielelle hyvää” ja se on näkynyt kesäyliopistomme tarjonnassa. Avoimia yleisöluentoja on tuotettu ja tarjottu ajatuksella, että ne tuottavat hyvää. Nyt syksyn myötä tarjoamme avoimen yleisötilaisuuden Oodin kirjastossa, Maijansalissa maanantaina 4.9.2023, klo 17. Haastattelen ST1:n hallituksen puheenjohtajaa ja pääomistajaa Mika Anttosta kestävästä kehityksestä ja koulutuksen tulevaisuuden tarpeista.
Keskustelu on mitä ajankohtaisin, sillä koko kesän olemme saaneet seurata ilmastomuutoksen vaikutuksia Euroopassa ja muualla maailmassa; rankkasateita, tulvia, ankaria hellejaksoja ja niistä seuranneita maastopaloja. Ovatko nämä ilmiöt niin sanottu ”uusi normaali” vai voimmeko tehdä jotain yhdessä tai yksin asioiden ennallistamiseksi? Vakaa kantani on, että tarvitsemme uudenlaista osaamista työelämään, aikaisempaa parempaa ennakointia ja ennen kaikkea tulevaisuuden uskoa. On syytä muistaa, että pelkkä puhe tai sanat eivät riitä. Tarvitsemme tekoja, ennen kaikkea yhdessä tekemistä. Tarvitsemme lisää ideoita, tietoa ja uusia työkaluja, jotta voimme paremmin ohjata tulevaisuutta ja toivottavasti jarruttaa ilmastonmuutosta sekä ehkäistä sen haitallisia seurauksia.
Valoa synkkyyteen uusilla kohtaamisilla
Meille jokaiselle kohtaamiset ovat tärkeitä ja niitä me luomme Helsingin seudun kesäyliopiston tarjonnalla. Olemme aktiivisesti hakeneet uusia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa kehitämme ja uudistamme kurssitarjontaamme luodaksemme uusia näkökulmia meille kaikille. Kannattaa siis seurata säännöllisesti mitä kesäyliopistolla tapahtuu.
Oma näkökulmani laajeni keväällä, kun perheeseemme tuli pieni collien pentu. Uusi perheenjäsenemme täytti hiljattain 6 kuukautta ja lienee nyt murrosiässä. Päivittäisillä kävelyretkillä koirien kohtaamiset ovat aina oppimiskokemuksia omistajille ja luovat hyvää mielelle sekä koirille, että meille ihmisille.
Synkkyyden keskeltäkin löytyy aina jotain hyvää. Tervetuloa syksyn väriloisto ja kuutamoillat!
Raija Meriläinen
Helsingin seudun kesäyliopiston toiminnanjohtaja/rehtori