Tekoäly kuuluu luoville tekijöille

Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in a while, or the light won’t come in. (Alan Alda) 

Kesän kuluessa olen keskustellut monien luovien alojen ammattilaisten kanssa generatiivisesta tekoälystä ja sen mahdollisuuksista. On siinä ollut vähän agendaakin taustalla – minua on kiinnostanut erityisesti kuulla, miten asian näkevät ne, jotka ovat vielä pitäneet välimatkaa AI-työkaluihin.  Näissä keskusteluissa on noussut toistuvasti esiin eräitä väärinkäsityksiä, jotka saattavat estää monia edes tutustumasta ChatGPT:n kaltaisiin kielimalleihin. 

Yksi yleisimmistä harhaluuloista on se, että tekoälyn käyttö on luonteeltaan liian teknistä tai monimutkaista. Ennakko-oletus on, että se vaatii erityistä tietoteknistä osaamista, jota ei koeta itselle luontevaksi tai edes realistiseksi. 

Todellisuudessa asia on kokolailla päinvastoin. ChatGPT ja muut suuret kielimallit eivät ole perinteisiä ohjelmistotyökaluja, jotka vaatisivat koodausta tai muita teknisiä taitoja. Ne ovat paljon lähempänä luovien ammattilaisten tapaa työskennellä—kyse on luovasta kielen käyttämisestä, eli kommunikaatiosta, ideoinnista ja kokeilusta. Tältä pohjalta asiaa lähestyessä kielimallien kanssa toimiminen sinänsä alkaa näyttäytyä luovana prosessina – ihmisen ja tekoälyn välisenä kumppanuutena ja  yhteistyönä. 

Ja tekoäly saattaa olla juuri se kumppani, joka nostaa luovan työskentelyn prosessit kokonaan uudelle tasolle. 

ChatGPT Bootcamp — uusia näkökulmia luovaan työhön

Tämä ajatus on keskeinen ChatGPT Bootcampissa, joka on suunnattu erityisesti luovien alojen ammattilaisille. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden syventyä ChatGPT:n käyttöön ja mahdollisuuksiin pintaa syvemmältä ja oppia, miten tekoälyä voi hyödyntää luovassa työssä ilman teknisiä taitoja. Bootcampin aikana osallistujat oppivat, mitkä luovan prosessin osa-alueet soveltuvat parhaiten tekoälylle ja mitkä kuuluvat ihmiselle. Samalla opitaan, miten tekoälyn kanssa työskentely voi parhaimmillaan olla vuorovaikutteista, hauskaa ja antoisaa. 

Miksi osallistua? 

  • Käytännönläheinen oppiminen: Kurssi keskittyy tiettyihin perusperiaatteisiin pohjautuvaan, avoimeen ja kokeilevaan työskentelytapaan, jossa säännöt ja tekniikat jäävät taustalle. Tämä näkökulman muutos avaa uusia väyliä dynaamisempaan ja omaehtoisempaan yhteistyöhön tekoälyn kanssa. 
  • Luovien vahvuuksien hyödyntäminen: ChatGPT Bootcamp on rakennettu niin, että se auttaa ja rohkaisee osallistujia hyödyntämään jo olemassa olevia taitojaan ja kokemustaan. Tekoälyn käyttö ei vaadi uuden teknisen osaamisen omaksumista, vaan oikeaa asennetta ja oman  työkalupakin mahdollisuuksien oivaltamista. 
  • Inspiraatiota ja uusia ideoita: Kurssin myötä tekoälystä muodostuu luova kumppani, jonka avulla voit rikastuttaa työskentelyäsi ja löytää uusia tapoja ilmaista ideoitasi. 

Lopuksi 

ChatGPT:n luova käyttö on paljon yksinkertaisempaa kuin aluksi voisi kuvitella. Luovilla ammattilaisilla on jo kaikki tarvittavat eväät hyödyntää tekoälyä omassa työssään, ja ChatGPT Bootcamp tarjoaa konkreettisia työkaluja tämän toteuttamiseen. Tule mukaan oppimaan ja oivaltamaan, miten tekoäly voi rikastuttaa luovaa työskentelyä – ja elämää yleensä. 

Artikkelikuva on luotu tekoälyä käyttäen.

Visa Knuuttila

Visuaalinen suunnittelija, kuvataiteilija ja generatiivisen AI:n taitaja, joka lähestyy tekoälyä yhteistyön hengessä – uteliaalla, kokeellisella ja kriittisellä asenteella.  Generatiivisen tekoälyn pioneerina Knuuttila on kehittänyt edistyneitä prompt-ratkaisuja ja räätälöityjä GPT-malleja sekä tarjonnut koulutusta ja konsultointia eri organisaatioille vuodesta 2022.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/visaknuuttila/