Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan maanantaina 4.12. klo 18-20 luennolle läheisriippuvuudesta ja siitä toipumisesta.
Luento toteutetaan etäopetuksena. Etäopetukseen tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on verkkoyhteys, äänentoisto sekä mikrofoni (laitteen omat yleensä riittävät). Kamera on suositeltava.
Sisältö: Verkkoluennolla saat sekä inhimillistä ymmärrystä läheisriippuvuus ilmiöstä ja siitä mikä on toipumisessa oleellista.
Läheisriippuvuus ei ole diagnoosi, mutta ilmiönä se on olemassa, ja ehkä yleisempää mitä ajattelisimme. Läheisriippuvuudessa on taipumus olla suhteessa itsensä kustannuksella. Tällöin tarve säilyttää suhde ikäänkuin yliajaa terveet rajat ja itsesuojelun.
Läheisriippuvuuden taustalla on usein inhimillinen halu löytää turvaa – mutta se ei valitettavasti useinkaan löydy ilman terveitä rajoja.
Läheisriippuvuus ei ole tyhmyyttä tai viallisuutta, vaan itseasiassa monin tavoin ymmärrettävää. Sen pyrkimyksenä on varmistaa suhteen kestävyys, rakkaus ja se, että ei jää yksin. Pyrkimys on taustalla siis täysin ymmärrettävä, mutta jos pidämme suhdetta yllä itsemme kustannuksella, se ei ole pitkässä juoksussa hyväksi kenellekkään.
Läheisriippuvaisen suhteen tyypillisiä tunnusmerkkejä:
- Suhteessa epätasa-arvoinen valta-asema esimerkiksi taloudellisesti, emotionaalisesti tai seksuaalisesti.
- Toinen odottaa toisen muuttumista ja yrittää saada toista ”paranemaan”.
- Läheisriippuvainen on kiinnostuneempi riippuvuutensa kohteen elämästä kuin omastaan.
- Ahdistuksen, avuttomuuden ja jumissa olon tunteet.
- Rajattomuus. Läheisriippuvainen ei ilmaise rajojaan tai niitä ylitetään ilmaisusta huolimatta.
- Tunne yksinäisyydestä ja toive siitä, että toinen viimein näkisi, miten paljon läheisriippuvainen tekee suhteen eteen.
- Suhde tai toinen ihminen pyörii lähes jatkuvasti mielessä, vaikeus keskittyä muuhun
- Hyvin voimakas hylätyksitulon pelko joka saa pysymään suhteessa jossa on satuttavaa kohtelua
- Univaikeudet, heräily, painajaiset, ahdistuneisuus
Läheisriippuva suhde vie paljon aikaa, energiaa ja elämänvoimaa. Se estää ihmistä näkemästä itseään, omia tarpeitaan ja tunteitaan.
Läheisriippuvuuden vastakohta ei ole riippumattomuus ja yli-itsenäisyys. Toipuminen tarkoittaa mm. sitä että uskaltaa asettaa rajoja, tunnistaa omia tarpeitaan ja pitää niistä huolta. Toipuminen on myös terveen minäkuvan vahvistumista ja tervettä itsearvostusta. Toipuminen ei poista kaipuuta turvalliseen ihmissuhteeseen, vaan enemmänkin se mahdollistaa tasavertaisia ihmissuhteita: Ja sitä, että ei enää suostu olemaan rakkauden kerjäläinen.
Toipuminen ei ole on/off, vaan se tapahtuu usein asteittain, pienin mutta merkityksellisin askelin.
Kouluttajat: Psykoterapeutti Kristiina Niskanen ja Pariterapeutti Eevi Vuoristo
Osallistumismaksu: 44€
- Ma 04.12.2023 18:00-20:00 Etäopetus / Distance learning