Vuorovaikutus ja rakentava itseilmaisu parisuhteessa -verkkokurssi

Aika: 13.9.-11.10.2023

Opiskelu neljän viikon mittaisella verkkokurssilla sisältää 3 x 45 min. itsenäistä opiskelua sekä yhden etätapaamisen per viikko. Itsenäinen opiskelu tapahtuu verkkoympäristössä ja siihen sisältyy opettajan ohjaus, kommentit sekä keskustelut keskustelualueella.

Viikko 1. Johdanto & NVC-prosessimalli lyhyesti, elämästä vieraannuttava vuorovaikutus

1. Zoom-tapaaminen 13.9. klo 18-18.45

Viikko 2. Askeleet 1-2: Havaitse toiminta & Huomaa tunne

2 Zoom-tapaaminen 27.9.2023 klo 18-18.45

Viikko 3.  Askeleet 3-4: Tunnista tarve & Pyydä teko

3. Zoom-tapaaminen 4.10.2023 klo 18-18.45

Viikko 4. Empaattinen kuuntelu & Yhteenveto

4 Zoom-tapaaminen 11.10.2023, klo 18-18.45

Sisältö: Miten välttää keskustelujen päättyminen kiistelyyn ja väittelyyn tai hyökkäykseen ja puolustautumiseen? Verkokurssilla perehdytään rakentavan vuorovaikutuksen periaatteisiin, joita sen kehittäjä Marshall B. Rosenberg kutsui myös väkivallattomaksi vuorovaikutukseksi. Vuorovaikutusmalli perustuu rehelliseen itseilmaisuun ja empaattiseen kuunteluun. Tavoitteena on rakentaa myötätuntoinen yhteys toiseen, oppia kuuntelemaan empaattisesti ja ilmaista itseä rakentavasti. 

Rakentavaa ja myötätuntoista vuorovaikutusta voi hyödyntää parisuhteessa, työyhteisössä, perheessä ja monissa ristiriitatilanteissa. Käytännönläheisten esimerkkien ja harjoitusten avulla harjoitellaan itseilmaisua. Kurssilla
myös äänitetään erilaisia ilmaisutapoja ja pyritään tunnistamaan, miltä ilmaisu voi kuulostaa toisen kuulemana sekä minkälaisia tunteita ja ajatuksia se herättää. Aiheina vuorovaikutus, NVC-prosessimalli (havainto, tunne, tarve, teko), empatian lajit ja empaattisen kuuntelun taidot.

Kurssi sisältää vapaaehtoisia verkkokeskusteluja keskustelualueella käsitellyistä aiheista ja tapaamme lisäksi Zoomissa harjoituksia varten. Verkkoympäristöä varten osallistuja tarvitsee Internet-yhteyden, selaimen (Firefox) ja perustaidot selaimen käytöstä sekä kirjautumisesta käyttäjätunnuksella järjestelmään. Käyttäjätunnus ja salasana oppimisympäristöön lähetetään sähköpostitse kurssin alkamispäivänä.

Kouluttaja: Maarit Pönkänen, Sosiaalipsykologi, YTM, FM

Kesto: 16 ot 

Kurssimaksu: 150€