Renessanssin monet ulottuvuudet: taiteesta tieteeseen ja arkielämään -verkkokurssi

8-osaisen kurssin jokaisessa 3 oppitunnin mittaisessa jaksossa tutustutaan johonkin renessanssin ilmiöön. Ensimmäiset kolme osaa käsittelevät renessanssineroja yksilöinä ja aikansa edustajina. Leonardo da Vinciä, Michelangeloa ja Savonarolaa ei kuvata klassisesti vain nerokkuuden ja teosten kautta. Heitä pyritään ymmärtämään aikansa edustajina, ihmisinä ja nähdään heidän töidensä vaikutus myös meille jälkipolville. Seuraavat kolme osaa käsittelevät heitä, jotka mahdollistivat renessanssin: mesenaattiperheitä. Tutuiksi tulevat de Medicit, Estet, Sforzat, Borgiat ja Gonzagat. Toiseksi viimeinen jakso esittelee mahtavat meritasavallat Venetsian ja Genovan ajan ilmiöineen pankeista maailmankauppaan. Viimeinen osa kokoaa yhteen renessanssiajan maailmankuvaa ja ihmiskäsitystä. Luentosarja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet renessanssista, mutta myös nykypäivästä: Miten meistä tuli juuri tällaisiä?

Luettavaksi suositellaan luennoitsijan teosta: Girolamo Savonarola - renessanssin toiset kasvot. Ilmestyi digikirjana 2020, kustantaja Tutors TuBooks. 

Luennoitsija: PhD Liisa Väisänen

Luennot ovat tallenteita, joten voit katsoa ne juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Luennot löytyvät kesäyliopiston Moodlesta, jonne saat tunnukset kolmen päivän sisällä ilmoittautumisestasi.

Luento 1. Leonardo da Vinci

Luento 2. Michelangelo

Luento 3. Savonarola

Luento 4. De Medici -suku

Luento 5. Este ja Gonzaga -suvut

Luento 6. Borgia ja Sforza -suvut

Luento 7. Genovan ja Venetsian Meritasavallat

Luento 8. Renessanssin ihmiskäsitys

Kurssimaksu: 45 € (sisältää kaikki 8 luentoa)