Aika: to 17.11. klo 9.00–16.00 ja to 1.12. klo 9.00–14.30
Toteutustapa: Koulutus pidetään etänä Teams-etäyhteysalustalla. Tarvitset opiskeluun tietokoneen, jossa on mikrofoni ja jonkinlainen kaiutin (tietokoneen oma riittää) sekä nettiyhteys.
Tavoite ja sisältö: Nyt pääset perehtymään Suomessa uuteen mielenterveys- ja päihdetyön viitekehykseen! Toipumisorientaatiossa toipuminen nähdään syvästi henkilökohtaisena ja ainutlaatuisena asenteiden, arvojen, tunteiden, päämäärien, taitojen ja roolien muutosprosessina. Se on mahdollisuus elää tyydytystä tuovaa ja toivorikasta elämää sairauden aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Henkilökohtaista toipumista on kuvattu metaforan avulla henkilökohtaisena matkana, jossa painottuvat yksilön elämän tarkoituksellisuus ja toiveikkuus sekä terapeuttinen optimismi. Tämä edellyttää siirtymistä perinteisestä holhoavasta lääketieteellisestä otteesta aitoon kumppanuuteen, jossa sosiaalisilla tekijöillä on merkittävä osuus.
Ammattihenkilöstö toimii toipumisorientaation mukaisesti palvelu- ja vuorovaikutusprosesseissa silloin, kun se tukee ja edistää asiakkaan toiveikkuutta, elämän tarkoituksellisuuden kokemusta ja elämän mielekkyyttä. Lähtökohtana ja tärkeimpänä tavoitteena on asiakkaan auttaminen kohti oman elämän hallintaa niin, että päätäntävalta on hänen hallussaan prosessin joka vaiheessa.
Koulutus toteutetaan kahtena päivänä. Ensimmäinen koulutuspäivä sisältää alustuksia toipumisorientaation käsitteestä ja prosesseista sekä vallankäytön eri muodoista mielenterveterveys- ja päihdetyössä. Ohjelmassa on myös kokemusasiantuntijapaneeli sekä esimerkki toipumisorientaation soveltamisesta käytännön työhön. Ensimmäisen koulutuspäivän päätteeksi osallistujat saavat omaan työhönsä liittyvän välitehtävän, jota käsitellään, työstetään ja koostetaan pienryhmissä toisena koulutuspäivänä.
Koulutus antaa hyvät valmiudet toipumisorientaation soveltamiseen omassa työssä sekä mahdollistaa osallistujien verkostoitumisen niin, että oppimisprosessi voi jatkua vertaiskokemusten jakamisen avulla koulutuksen jälkeenkin.
Koulutus toteutetaan ja järjestetään Suomen sosiaalipsykiatristen yhteisöjen keskusliiton aloitteesta sekä heidän panostuksestaan toipumisorientaation edistämiseen Suomessa.
Kohderyhmä: Sopii erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä toimiville henkilöille.
Kouluttaja: TtT, dosentti Lauri Kuosmanen ja vierailevia asiantuntijoita
- To 17.11.2022 09:00-16:00 Etäopetus
- To 01.12.2022 09:00-14:30 Etäopetus